Long you live and high you fly

And smiles you"ll give and tears you"ll cry

And all you touch and all you see

Is all your life will ever be




Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η πατρίδα των "αθώων"

Στο γραφείο μας έχω μια νεαρή συνάδελφο από το Νεπάλ.
Το Νεπάλ είναι μια φτωχή ορεινή χώρα της Κεντρικής Ασίας, στριμωγμένη ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα (Θιβέτ). Η χώρα ακόμα κλείνει τις πληγές της από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ μαοϊστών και κυβερνητικών, ενώ το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Παράλληλα οι μισοί κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και εκατοντάδες μεταναστεύουν στην Ινδία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
Εάν έχετε ακούσει κάτι για το Νεπάλ, αυτό θα είναι σίγουρα το όρος Έβερεστ,  που αποτελεί το φυσικό σύνορο του  Νεπάλ με το Θιβέτ και το οποίο οι κάτοικοι ονομάζουν Αγία Μητέρα.


Μόλις η κοπέλα από το Νεπάλ έμαθε πως είμαι από την Ελλάδα, μου είπε γεμάτη χαρά πως ονειρεύεται μια μέρα να επισκεφθεί την χώρα μας. Στο Νεπάλ διδάσκονται ήδη από το δημοτικό ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Μαθαίνουν για την ελληνική δημοκρατία, την φιλοσοφία, το αρχαίο θέατρο. Για τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες, το σύμβολο συναδέλφωσης και ανοχής των διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων. Μου είπε επίσης πως ο πατέρας της δίδασκε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κατμαντού και ήταν λάτρης της χώρας μας, και του πολιτισμού μας.
 Ήταν αρκετά ενθουσιασμένη όσο τα έλεγε αυτά που δεν θέλησα να της χαλάσω την αυταπάτη.


 Πως θα μπορούσα λοιπόν να εξηγήσω στην κοπέλα αυτή, που περήφανη έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής της, πως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική; Πως θα μπορούσα να της πω, ότι αν βρεθεί ποτέ στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τον πατέρα της, κινδυνεύουν από την αστυνομία που περιμένει έξω από τα λεωφορεία και τα τρένα, έτοιμη να συλλάβει οποιονδήποτε είναι λίγο πιο σκούρος  από όσο επιτρέπεται;

Τι να της έλεγα για όλους αυτούς τους αυτόκλητους υπερασπιστές του ελληνικού DNA που καπηλεύονται την πατρίδα μου και που σκοτώνουν στο όνομα μου;

Και τέλος τι να της έλεγα για τους άλλους, τους "απλούς πολίτες".. Αυτούς που με τόση ευκολία δικαιολογούν τα ρατσιστικά εγκλήματα και πανηγυρίζουν παρακολουθώντας τα ελληνικά κανάλια. Όλους αυτούς τους "αγανακτισμένους" που δεν είναι ρατσιστές και που "καταδικάζουν την βία" αλλά την αγκαλιάζουν και την χειροκροτούν όταν τα θύματα είναι αυτοί οι "μαυριδεροί" που μένουν στις γειτονιές τους και  πηγαίνουν στα σχολεία  τους..
Όλους αυτούς που θέλουν να πιστεύουν πως ο ρατσισμός "είναι οι άλλοι" και δεν βλέπουν πως φοράνε το ίδιο προσωπείο με το κτήνος που τρέφουν μέσα τους.

Όλα αυτά λοιπόν δεν θα τα πω στην φίλη μου από το Νεπάλ. Δεν θα τα πω γιατί ντρέπομαι και γιατί η Ελλάδα που εκείνη ονειρεύεται δεν υπάρχει πια. Την έδωσαν οι "αθώοι" πολίτες με την ψήφο τους, την αγραμματοσύνη τους και την υποκρισία τους, θυσία στο βωμό του κτήνους.

Χρειάζεται μεγάλο θάρρος και στέρεη παιδεία για να κοιτάξει κάποιος κατάματα την αλήθεια και να την αντιμετωπίσει. Όμως μέρα με τη μέρα, το άγριο και το χυδαίο κερδίζει έδαφος.

Και αυτή την πατρίδα των "αθώων" πολιτών, εγώ δεν την αναγνωρίζω πλέον.  

7 σχόλια:

Lefki είπε...

Πιστεύω πως η ακριβής λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται δεν είναι ο "ρατσισμός" αλλά η "ξενοφοβία", για αυτά που συμβαίνουν τουλάχιστον στη χώρα μας. Εντάξει δεν μιλάω για τους οπαδούς της ΧΑ, όπου εκεί σίγουρα μπαίνει πριν απ'όλα η ανωερότητα της ελληνικής φυλής (χα χα χα), μιλάω για τους απλούς πολίτες που μόλις δουν τον "μαυριδερό" στο φανάρι τότε θα θυμηθούν να κλειδώσουν τις πόρτες του αυτοκινήτου.
Η κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα είναι από δύσκολη έως τραγική, σε πολλούς τομείς να πεις στη φίλη σου. Το να κρύβουμε το πρόβλημα δεν είναι λύση, άλλωστε κι εσύ εδώ στο μπλογκ σου γράφεις για να αναδείξεις τα κακώς κείμενα σε τόσες χώρες.
Οι άνθρωποι αυτοί, οι λαθρομετανάστες βρέθηκαν εδώ όχι από λάθος της δικής μας χώρας (από τα λίγα πράγματα που ΔΕΝ ευθυνόμαστε). Καλώς ή κακώς λοιπόν υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας. Τι πρέπει να γίνει ή τι θα μπορούσε να γίνει ακόμα και με καλύτερες οικονομικές συνθήκες? Πάντως δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν σε μια χώρα που καταρρέει κυριολεκτικά. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και άλλα.. Επίσης σίγουρα έχουμε κι εμείς οι ίδιοι ευθύνες που καταλήξαμε μετά από πολλλήηηη σκέψη (2 εκλογικές αναμετρήσεις) να ανεβάσουμε μια κυβέρνηση πολυκατάστημα, που εμπνεύστηκε το ειρωνικό/σαρκαστικό όνομα της επιχείρησης εκκαθάρισης "Ξένιος Ζεύς".
Δεν ξέρω Φραν μου, είμαι πολύ απογοητευμένη από όλα όσα συμβαίνουν εδώ... Σκέφτομαι να ψάξω να μεταναστεύσω αλλά φοβάμαι μήπως βρεθεί κανένας να κάνει καμιά επιχείρηση "Stranger Zeus" και σ'εμένα..

Fran είπε...

Αχ Λευκη...εχει ξεπερασει πλεον τα ορια της ξενοφοβιας, ειναι ρατσισμος..Το εχω ξαναγραψει..Υπαρχει προβλημα, καταννοω τις αντιδρασεις εως ενα σημειο ομως πλεον η κατασταση εχει ξεφυγει. Εχω ξαναγραψει για το θεμα, αν μαλιστα δεις και τις απαντησεις που εδωσα, ειπα και τι πιστευω οτι θα επρεπε να γινει (αν και δε νομιζω πως εχω εγω τοσο το θεωρητικο οσο και το τεχνικο υποβαθρο ωστε να προτεινω λυσεις, ουτε το θεμα μπορει να αναλυθει μεσα σε ενα μπλογκ)...

Lefki είπε...

Μα έχουμε ξεφύγει εντελώς και δεν καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Πώς γίνεται να μας κλέβουν τις δουλειές αφού τους προσλαμβάνουμε? μαύρα βεβαίως βεβαίως, πιο μαύρα και από το δέρμα τους. Αλλά σε ξενοδοχεία, εταιρείες καθαρισμού, οικιακές εργασίες, οικοδομές κτλ κτλ όλο "μαυριδεροί" δουλεύουν. Εκεί εντάξει τους αποδεχόμαστε γιατί μας συμφέρει, όταν όμως σχολάσει ο άνθρωπος αυτός και θα πάει στο κοινόβιό του και θα κάνει την ανάγκη του δίπλα μας τότε δεν είναι καλός.
Πώς γίνεται να μας κλεβουν τις δουλειές, τη στιγή που όλοι λένε "δε με σπούδασε εμένα ο πατέρας μου για να πάω να κόβω χόρτα στο οικόπεδο του γείτονα"?
Και δεν τα λέω αυτά λόγω "αριστερών πεποιθήσεων" (όπως κατηγορήθηκες εσύ πρόσφατα), τα λέω γιατί τα βλέπω, τα ζω.

Fran είπε...

Λευκή πολλα με εχουν κατηγορήσει, δέν με απασχολει...αλλα εντυπωσιαζομαι καθε φορα με το μενος όλων αυτών των "αθώων"..

Georgios Giannopoulos είπε...

Γενικά συμφωνώ με όσα γράφετε, αλλά έχω μια ένσταση.. Το πρόβλημα είναι όταν αρχαίοι πολιτισμοί ταυτίζονται ως συνέχεια με το σήμερα.. και χαρακτηρίζονται άλλοι πολιτισμοί-λαοί ως υποδεέστεροι.. Με το τρόπο που γράφετε το άρθρο κάνετε - παραδέχεστε αυτή την σύνδεση (αρχαίου πολιτισμού με σήμερα).

Στο Κατμαντού η φίλη σας μπορεί να συνεχίζει να λατρεύει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά καλό θα είναι να μην τρέφει αυταπάτες με την σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας και καλό θα είναι να μην επισκευτεί την Ελλάδα στην τωρινή κατάσταση.

Κάθε αρχαίος πολιτισμός μπορεί να είναι λαμπρός.. παραδείγματα είναι πολλά, ο Περσικός, ο Αιγυπτιακός.. ακόμη και οι Πακιστανοί για τους οποίους γίνεται συζήτηση τελευταίως έχουν πολύ ένδοξο αρχαίο πολιτισμό (http://en.wikipedia.org/wiki/Mohenjo_Daro). Το πρόβλημα είναι η σύνδεση των αρχαίων πολιτισμών με την σημερινή πραγματικότητα με σκοπό τη δημιουργία εθνικής υστερίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας.. δυστυχώς αυτό καλλιεργείται και έχει ρίζες από την παιδεία όπως λειτουργεί στα σχολεία.

Fran είπε...

Δε νομιζω να κανω συνδεση, τουλαχιστον αν φαινεται ετσι εγινε αθελα μου :). Το κειμενακι ηταν περισσοτερο συμβολικο. Το εγραψα σκεφτομενη οσα μου ειπε η κοπελα(ειναι πραγματικη ιστορια)περισσοτερο για να δειξω πως αυτα που καπηλευονται ("ελληνικη ιστορια", προγονοι κλπ κλπ) εχουν τελειως αλλη συμβολικη εννοια απο αυτη που καποιοι διαστρεβλωνουν. Δεν προκειται για συνεχεια με την εννοια της καθαροτητας της φυλης. προκειται για καποιες πανανθρωπινες εννοιες (τις οποιες και αλλοι λαοι στη δικη τους ιστορια εχουν) οι οποιες επιβιωνουν αλλα δυστυχως χανουν το αληθινο τους νοημα. Αλλωστε ιστορια δεν διδασκεται κανεις για να συγκρινει χωρες και λαους αλλα για να μπορεσει να καταλαβει και να εξηγησει καλυτερα το παρον. Δυστυχως ομως, οι λαοι σπανια μαθαινουν απο την ιστορια τους.

Novelty είπε...

Γεια σας κυρίες και κύριοι. Χρειάζεστε ένα γρήγορο δάνειο μέσα σε 24 έως 48 ώρες; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να κάνετε αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance.

Ονομάζομαι Davina Claire, είμαι χρηματοοικονομικός μεσίτης και είμαι επίσης χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Έλαβα υπόψη μου ότι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να λάβουν δάνειο είτε από Τράπεζες είτε από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω υψηλού επιτοκίου, ανεπαρκών εξασφαλίσεων, αναλογίας χρέους προς εισόδημα, χαμηλής πιστωτικής βαθμολογίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Είμαι εδώ για να προτείνω σε όποιον αναζητά δάνειο να επικοινωνήσει με την Novelty Finance για δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο 3%. Είναι μια αξιόπιστη και αξιόπιστη εταιρεία δανείων και μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί τους. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω email: | noveltyfinances@gmail.com | Ή στείλτε ένα μήνυμα στο WhatsApp μέσω +447915601531 για περισσότερες πληροφορίες.

Η NOVELTY FINANCE παρέχει λύσεις χρηματοδότησης. Προσφέρουν κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (Προσωπικό δάνειο, Επιχειρηματικό δάνειο και πολλές άλλες). Προσφέρουν ευέλικτες και πολλαπλές επιλογές δανείου, συμπεριλαμβανομένων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων που είναι προσαρμοσμένα στις οικονομικές σας ανάγκες.

Τι λαμβάνετε όταν κάνετε αίτηση με το Novelty Finance:
• Άμεση πρόσβαση στα κεφάλαιά σας μετά την έγκριση.
• Ανταγωνιστικά επιτόκια (3% ετησίως)
• Ευέλικτοι όροι αποπληρωμής
• Εύκολη έγκριση εάν χρειάζεστε πρόσθετα κεφάλαια
• Μπορείτε να κάνετε αίτηση για δάνειο οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
• Δεν θα βιαστείτε να αποπληρώσετε το δάνειο, θα σας δοθεί χρόνος για να ξεκινήσετε την αποπληρωμή του δανείου.
• Χωρίς κρυφές χρεώσεις

Πώς να εφαρμόσει:
Η αίτηση για δάνειο είναι γρήγορη και εύκολη!
Εάν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο με τη Novelty Finance και χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, θα πρέπει να ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΕΝΑ EMAIL στο (noveltyfinances@gmail.com) Ή να στείλετε ένα μήνυμα στο WhatsApp μέσω +447915601531 για περισσότερες πληροφορίες και προφορικές ενημερώσεις. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...